05 april, 2024

Flexibele mobiliteit voor je werknemers dankzij het mobiliteitsbudget

Fietsen mobiliteit

“En als ik geen interesse heb in een bedrijfswagen?” Dat is vaak het startpunt voor het mobiliteitsbudget. Maar er is meer. In het tijdperk van “de werkplek 2.0” neemt de vraag naar flexibele mobiliteitsoplossingen toe. Het mobiliteitsbudget heeft zich ontpopt als een innovatieve manier voor bedrijven om werknemers vrijheid en keuze te bieden in hoe ze van en naar het werk reizen. Dit artikel verkent de voordelen en mogelijkheden van het mobiliteitsbudget als een essentieel onderdeel van een futureproof loonpakket.

Wat is het mobiliteitsbudget?

Het mobiliteitsbudget is een flexibele regeling waarbij werknemers die recht hebben op een bedrijfswagen, deze kunnen inruilen voor een budget. Dit budget kan worden besteed aan diverse mobiliteitsopties, waaronder milieuvriendelijke bedrijfswagens, duurzame vervoermiddelen zoals fietsen of deelauto's, of zelfs huisvestingskosten dichter bij het werk.


De voordelen van het mobiliteitsbudget


Het mobiliteitsbudget biedt zowel aan werkgevers als werknemers tal van voordelen:

  • Flexibiliteit: Werknemers krijgen de vrijheid om hun mobiliteitsbehoeften aan te passen aan hun persoonlijke omstandigheden.

  • Duurzaamheid: Het moedigt het gebruik van milieuvriendelijke vervoermiddelen aan.

  • Kostenbesparing: Voor werkgevers is de invoering van het mobiliteitsbudget vaak een budgetneutrale operatie.

  • Fiscale voordelen: Voor werknemers kan dit leiden tot aantrekkelijke netto voordelen, gezien bepaalde bestedingen binnen het budget compleet vrijgesteld zijn van belastingen en RSZ

Download onze gids over het mobiliteitsbudget

De praktische kant


Voor de praktische uitvoering van het mobiliteitsbudget kunnen bedrijven digitale tools (ken je die van Payflip al? 😉) gebruiken om de bestedingen te beheren en te integreren in de payroll. Hiermee kan een werknemer bijvoorbeeld kiezen voor een combinatie van huisvestingskosten, een treinabonnement, en een elektrische fiets, allemaal binnen het vastgestelde budget.

Naar een geïntegreerde mobiliteitsstrategie


Het mobiliteitsbudget is een voorbeeld van hoe bedrijven kunnen inspelen op de veranderende behoeften van hun personeel. Door flexibele en duurzame mobiliteitsopties aan te bieden, bouwen organisaties aan een inclusieve, dynamische en toekomstgerichte werkomgeving.

Benieuwd hoe je het mobiliteitsbudget effectief kan implementeren in je organisatie? Neem contact met ons op voor een gedetailleerde uitleg of download ons e-book hier. Laat ons u helpen een mobiliteitsstrategie te ontwikkelen die niet alleen je werknemers ten goede komt, maar ook bijdraagt aan je bedrijfsdoelstellingen en duurzaamheidsinitiatieven zonder dat de kosten de pan uitswingen.

Boek een virtuele babbel met onze mobiliteitsexperts