19 september, 2022

Welke voordelen aan te bieden in het cafetariaplan?

Voordelen in cafetariaplan

Binnen een cafetariaplan kan je in principe een waaier aan voordelen aanbieden. Als KMO of zelfs grotere onderneming hou je het - in het eerste jaar van invoering - best simpel.

De 5 populairste voordelen‍

Dit zijn de 5 populairste voordelen bij ondernemingen:

  • Extra vakantiedagen
  • Terugbetaling van individueel pensioensparen
  • Ziekteverzekering
  • Fietslease
  • Multimedia
Budget cafetariaplan

Extra vakantiedagen

Binnen het cafetariaplan kunnen werknemers kiezen voor extra vakantiedagen, bovenop de reeds toegekende vakantiedagen in de arbeidsovereenkomst. Als werkgever kies je zelf voor welk kalenderjaar werknemers extra vakantiedagen kunnen selecteren.

Fietslease

Binnen het cafetariaplan kunnen werknemers kiezen voor een fietslease. Belangrijk hier is dat werknemers zelf geen fiets aankopen, maar ter beschikking krijgen van de werkgever, die de fiets leaset bij een derde partij.

Multimedia

Binnen het cafetariaplan kunnen werknemers ook kiezen voor IT toestellen (elektronica). Voorbeelden hiervan zijn een smartphone, tablet, laptop, hoofdtelefoon of een printer.

Ziekteverzekering

Binnen het cafetariaplan kunnen werknemers ook kiezen voor een (extra) ziekteverzekering. De meest voorkomende verzekering in het cafetariaplan is de ambulante medische kosten verzekering voor werknemers en hun gezin.

Een ambulante medische kosten verzekering dekt dagdagelijkse medische kosten voor de werknemer en zijn gezin, met uitzondering van kosten voor ziekenhuisopnames (hospitalisatie). Voorbeelden hiervan zijn: erkende geneesmiddelen, tandarts -en orthodontiekosten, kinesitherapie, psychologen, brillen, lenzen, tandzorg, enz.

Terugbetaling van individueel pensioensparen

Binnen het cafetariaplan kunnen werknemers ook kiezen voor een terugbetaling van individueel pensioensparen (pijler 3). Deze keuze verschaft de werknemers een terugbetaling van de premies die ze vorig jaar hebben gedaan in het kader van een individueel pensioenspaarplan (via hun bank of een verzekeringsmakelaar).

Let op: deze soort pensioensparen heeft niets te maken met het wettelijk pensioen (pijler 1) of groepsverzekering (pijler 2).

Voordelen cafetariaplan team

Wat kan nog?‍

Naast deze 5 populaire voordelen, kan een onderneming ook andere voordelen aanbieden in het cafetariaplan

Payflip lijst de belangrijkste voordelen voor jou hier even op:

  • Voordelen m.b.t. de bedrijfswagen, zoals de upgrade van de bedrijfswagen (financiering van het bijkomend TCO bedrag via het cafetariaplan) en de bestelling van bijkomende opties (GPS, …)
  • Internationale tankkaart (voor benzine- en elektrische bedrijfswagens)
  • Internet @Home
  • Laadpaal
  • Opleidingsbudget‍

Let op: niet elk voordeel kan zomaar in het cafetariaplan worden aangeboden! Payflip volgt de administratieve richtlijnen van de belastingadministratie en de RSZ op de voet.

Weet je graag alles over flexibel verlonen?