De federale regering heeft belangrijke initiatieven rond flexibel verlonen aangekondigd in de fameuze Supernota van 30 januari 2025. Een tipje van de sluier? Het cafetariaplan krijgt een wettelijk kader én het mobiliteitsbudget wordt uitgebreid naar élke werknemer. Meer weten? Lees snel verder hieronder. 👇
Grote lijnen van de Supernota 👀
De federale regering 'BDW I' (of ook 'Arizona coalitie' genoemd) heeft een ambitieus plan op tafel gelegd dat o.a. focust op een eerlijker fiscaal systeem en een modernisering van de arbeidsmarkt. Zo wil men een 'fairer' systeem installeren tussen de personenbelasting en de vennootschapsbelasting, het nettoloon van werknemers verhogen om werken aantrekkelijker te maken (i.t.t. werkloosheid) én de organisatie van de arbeidsmarkt klaarstomen voor de toekomst.
In het kader van deze drie speerpunten is er een interessante plaats voorbehouden voor de systemen van flexibel verlonen (cafetariaplan, mobiliteitsbudget, maaltijdcheques). 🙌
Cafetariaplan 🛒
Het cafetariaplan (of 'flex plan') wordt wettelijk verankerd. Hallellujah!
Ondanks het feit dat cafetariaplannen eerder de regel dan de uitzondering aan het worden zijn, is er tot dusver nog steeds géén geuniformiseerde wetgeving rond dit belangrijk HR onderwerp.
Cafetariaplan dienstverleners doen daarom al jaren beroep op een veelheid aan juridische rechtsbronnen (rulings, Loonbeschermingswet, RSZ-wetten, Wetboek van Inkomstenbelastingen) - hetgeen de eenvoud van de materie niet ten goede komt.
De aankondiging in de Supernota dat cafetariaplannen een wettelijke omkadering krijgen is dus een goede zaak. Het institutionaliseert een HR praktijk die reeds geruime tijd bestaat bij zowel KMOs als grote bedrijven en bevestigt als dusdanig de belangrijke HR waarde van een dergelijk plan.
Ten slotte wordt in de Supernota alvast vermeld dat de juridische omkadering zal bestaan uit een maximale brutoloonruil van 20% - een regel die eigenlijk al bestond in de Loonbeschermingswet. Ook wordt de administratieve last verminderd, wat werkgevers zeker zullen appreciëren. Er gaan in dit verband stemmen op dat de "funding factor" (hetgeen werkgevers soms aangrijpen om het cafetariaplan kostenneutraal te maken) zal plaatsmaken voor eenzelfde systeem als het mobiliteitsbudget (waarbij de werkgever de software kost kan aftrekken van het budget van de werknemer).
Mobiliteitsbudget 🚴♀️
Het federaal mobiliteitsbudget wordt structureel uitgebreid. Hallellujah nummer 2!
Na jaren van ontgoocheling rond het beperkte toepassingsgebied van het mobiliteitbudget, krijgt dit alsmaar populairder wordende concept serieus wat wind in de zeilen.
Zo vermeld de Supernota dat elke werknemer met (recht op) een bedrijfswagen de mogelijkheid krijgt om te kiezen voor een mobiliteitsbudget. Het aanbieden van een mobiliteitsbudget wordt dus een wettelijke verplichting voor elke organisatie die bedrijfswagens aanbiedt.
Daarnaast zal, naar goeddunken van de werkgever (géén verplichting), een mobiliteitsbudget kunnen aangeboden worden aan werknemers die niét beschikking over een bedrijfswagen. Deze maatregel vervangt de bestaande regelingen voor tussenkomsten van de werkgever in de woon-werk- en privéverplaatsingen van de werknemer, met het oog op een vereenvoudiging van het bestaande stelsel.
In de wandelgangen wordt verteld dat deze regelingen zouden ingaan vanaf 2027-2028.
Maaltijdcheques 🍱
De waarde van maaltijdcheques zal stapsgewijs stijgen tot €12. Dit biedt een mooie kans om de koopkracht van werknemers verder te boosten.
De ecocheques en sport/cultuurcheques zullen daarentegen wel verdwijnen. Voor wat, hoort wat!