01 mei, 2019

Thuiswerkingvergoeding tijdens de Coronacrisis

Thuiswerkvergoeding tijdens de coronacrisis

Door de grote toename van thuiswerk als gevolg van de coronacrisis, heeft de rulingcommissie (de commissie die akkoorden sluit met bedrijven over de toepassing van fiscale wetten op een bepaalde situatie) een snelle procedure ingesteld voor rulingaanvragen met betrekking tot thuiswerkvergoedingen.

Wanneer een werknemer thuis werkt, kan de werkgever de werknemer een forfaitaire onkostenvergoeding toekennen ter dekking van zijn of haar kosten voor het installeren van een ‘thuisbureau’, zoals elektriciteit, centrale verwarming, kantoorbenodigdheden, papier, verzekeringen, enz.

Wanneer aan alle voorwaarden is voldaan, zijn deze forfaitaire kostenvergoedingen vrijgesteld van belastingen en sociale zekerheid voor de werknemer en fiscaal aftrekbaar voor de werkgever.

Versnelde rulingaanvraag

Om zekerheid te verkrijgen over de fiscale behandeling en de hoogte van deze thuiswerkvergoeding, kan de belastingplichtige een ruling aanvragen bij de rulingcommissie.

Aangezien veel werkgevers door de crisismaatregelen gedwongen worden tot een beleid rond thuiswerk, wil de rulingcommissie de procedure voor de aanvragen hieromtrent versoepelen.

Via een snelle procedure kunnen werkgevers nu een ‘coronaruling m.b.t. thuiswerk’ verkrijgen. Deze geeft, per thuiswerkende werknemer, ongeacht de functiecategorie, recht op een nettovergoeding van 126,94 EUR per maand.

Let wel, in tegenstelling tot een traditionele ruling (die 5 jaar geldig is), is deze ‘coronaruling’ slechtst geldig zolang de crisismaatregelen van kracht zijn, startend vanaf 18 maart 2020.

Wil je dus absolute zekerheid over de niet-belasting van de thuiswerkvergoeding die je uitkeert? Twijfel dan niet. In tijden van crisis draagt Payflip ook zijn steentje bij en doet de rulingaanvraag volledig gratis voor elke KMO.

Je laat simpelweg de gegevens achter die nodig zijn voor de aanvraag en wij doen de rest!

Raak je maar niet uitgelezen?