02 februari, 2024

Wat is het verschil tussen een salariswagen en een functiewagen, en waarom is het mobiliteitsbudget een uitstekende vervanger?

How to create a car New Blog Cover

In België zijn de salariswagen en de functiewagen (ook wel bedrijfswagens genaamd) populaire onderdelen van het arbeidsvoorwaardenpakket. Een salariswagen wordt door werkgevers aangeboden als onderdeel van het totale salarispakket van een werknemer. Deze auto's kunnen zowel voor zakelijke als privédoeleinden worden gebruikt. De kosten hiervan worden vaak deels van het loon ingehouden, inclusief voordelen zoals een tankkaart.

De functiewagen of bedrijfswagen, daarentegen, is strikt voor professioneel gebruik. Deze wordt ingezet voor specifieke bedrijfsfuncties, zoals het bezoeken van klanten of het uitvoeren van werkgerelateerde taken. Functiewagens zijn meestal niet bedoeld voor privégebruik en blijven eigendom van het bedrijf.

Nu is er echter een groeiende interesse in het mobiliteitsbudget als alternatief voor de traditionele salariswagen. Het mobiliteitsbudget biedt werknemers een budget dat ze kunnen besteden aan verschillende vormen van vervoer, zoals openbaar vervoer, deelfietsen, elektrische voertuigen en zelfs huisvestingskosten als men dichter bij het werk woont. Dit budget is niet alleen een flexibele optie voor werknemers, maar het stimuleert ook duurzame mobiliteitskeuzes. Met de nadruk op milieuvriendelijke vervoersopties past het mobiliteitsbudget goed in de hedendaagse trend van duurzaamheid en vermindert het de ecologische voetafdruk.

Dit budget is vooral populair onder jongere werknemers, die vaak flexibeler zijn in hun mobiliteitsbehoeften en minder geneigd zijn om een salariswagen als statussymbool te zien. Bovendien wordt het mobiliteitsbudget ondersteund door belastingvoordelen, wat het een kosteneffectieve optie voor werknemers maakt.

In deze context is het mobiliteitsbudget niet alleen een win-win voor zowel werkgever als werknemer, maar het speelt ook een cruciale rol in het bevorderen van duurzame stedelijke mobiliteit en het aanpakken van milieu-uitdagingen. Het vervangen van de salariswagen door een mobiliteitsbudget kan dus een slimme zet zijn voor toekomstgerichte bedrijven en werknemers die op zoek zijn naar meer flexibiliteit en duurzaamheid in hun vervoerskeuzes.