28 november, 2022

Alternatief verlonen in 2023

2023

Hoge loonindexeringen, een sterke inperking van het regime van auteursrechten, een vergroening van de mobiliteit, de flexibilisering van loonpakketten,… Allemaal hot topics dezer dagen! Wat staat jullie te wachten in 2023 en hoe kunnen jullie hiermee concreet omgaan? In dit artikel over Alternatieve Verloning in 2023 geven wij jou een aantal tips & tricks. Lees verder!

Een uitweg voor de hoge loonkosten

Dit is voor jou als werkgever waarschijnlijk geen verrassing. Vanaf januari 2023 zullen jouw loonkosten (drastisch) verhogen! Hoeveel je als werkgever aan jouw werknemers méér dient te betalen, hangt in principe af van jouw paritair comité. Zo worden lonen in de privésector niet op hetzelfde moment noch aan hetzelfde bedrag verhoogd. In het grootste paritair comité van ons land - het paritair comité n° 200 - worden de lonen elk jaar op 1 januari geïndexeerd. Op basis van de huidige vooruitzichten (november 2022), zou de loonindexering voor deze sector op 1 januari 2023 voorlopig maar liefst 10,84% bedragen. Dit is historisch hoog!

Meer en meer bedrijven zoeken naar een oplossing om deze verhoogde loonkosten onder controle te houden. Meer dan ooit is flexibele verloning the way to go! Lees verder👇

Alternative pay

De auteursrechten onder de radar

De auteursrechten zijn een mediageniek thema deze dagen! Het doek lijkt binnenkort te vallen over het regime van auteursrechten voor werknemers (over andere doelgroepen spreken wij ons niet uit). Minister van Financiën, Vincent Van Peteghem, wenst het regime te beperken tot de “echte” artiesten en verwijst hiervoor naar de initiële opzet van het regime, dat bedoeld was om “begunstigden die van nature blootgesteld zijn aan de risico's van wisselvalligheid en onzekerheid die eigen zijn aan het ontwerpen en opvoeren van artistiek werk” te bevoordelen. 

Momenteel wordt er gespeculeerd en geschreven over voorlopige teksten - ook al zijn er blijkbaar géén grote meningsverschillen meer over de kwestie binnen de regeringspartijen. Noteer bovendien dat het wetgevend voorstel momenteel spreekt van een overgangsperiode voor 2023 voor alle bedrijven die reeds in 2022 auteursrechten vergoedingen toekenden. 

Payflip volgt de auteursrechten saga voor jullie verder op.

Alternative pay 2

Groene mobiliteit

De bedrijfswagen blijft nog altijd populair in België, hoewel meer en meer werkgevers er zich van bewust worden dat het aanbieden van een alternatief voor de bedrijfswagen, zoals het mobiliteitsbudget, wel een must is! 

De wagenkosten voor de werkgever zijn op heden voor een groot deel aftrekbaar, maar hier komt vanaf juli 2023verandering in. De aftrek voor bedrijfswagens op fossiele brandstof daalt vanaf juli 2023 jaar na jaar, om tegen 2028 uit te doven. Er wordt niet in bestaande renting of leasing contracten ingebroken, noch in bedrijfswagens aangeschaft vóór 1 juli 2023. 

Tip💡Start nu al met een vergroening van jouw wagenpark (hybride en/of elektrische wagens) en biedt aan jouw werknemers de mogelijkheid om hun (recht op een) bedrijfswagen om te ruilen voor een mobiliteitsbudget. De meest groene bedrijfswagen is immers géén bedrijfswagen! Het mobiliteitsbudget kunnen werknemers vervolgens op een fiscaalvriendelijke manier spenderen aan duurzame mobiliteitsoplossingen en huisvestingskosten (bruto = netto). Lees hierover meer in ons e-book rond het mobiliteitsbudget en hieronder.

Alternative pay green mobility

De arbeidsmarkt in 2023

  1. Focus op (extralegale) voordelen

Als extraatje bovenop het maandelijks brutoloon van werknemers zijn extralegale voordelen toch nog te vaak onbenut! 

Deze voordelen en onkostenvergoedingen zijn een absolute must: 

  • Maaltijdcheques en ecocheques
  • Hospitalisatieverzekering en - indien je the extra mile wilt gaan - de ambulante kostenverzekering voor werknemers en familieleden
  • Thuiswerkvergoeding (142,95 EUR/maand), eventueel verhoogd met een internetvergoeding (20 EUR/maand) (enkel bij thuiswerk)
  • PC
  • Smartphone abonnement
  • Bedrijfswagen of het mobiliteitsbudget
  • Geoptimaliseerde bonus: loonbonus CAO 90 en/of winstpremie
  • Groepsverzekering (dalende populariteit)
  1. Flexibiliteit is een must!

Werknemers en kandidaten verwachten meer en meer flexibiliteit van hun werkgever. Dergelijke flexibiliteit vertaalt zich op verschillende niveaus:

  • Werkuren
  • Thuiswerk
  • Verlofdagen
  • Mobiliteit 💜
  • Salaris 💜

Wat dat laatste betreft, biedt het cafetariaplan een antwoord. Werknemers kunnen aan de hand van een door de werkgever opgesteld plan zelf hun loonpakket samenstellen. In het kader van een dergelijk cafetariaplan, krijgen werknemers concreet de mogelijkheid om delen van hun ‘klassieke loon’ (eindejaarspremie, bonus, percentage van maandelijks brutoloon, …) om te ruilen voor andere voordelen die hen meer voldoening geven. Download ons e-book over het cafetariaplan en weet hoe je de verhoogde loonkosten onder controle kan houden! 

Ook het mobiliteitsbudget biedt meer flexibiliteit! Zo kunnen werknemers hun (recht op een) bedrijfswagen omruilen voor fiscaalvriendelijke mobiliteitsoplossingen. 

Over beide pijlers van flexibel verlonen kom je meer te weten in onze gids flexibel verlonenEen must read.

Alternative pay 3

Benieuwd naar nog meer tips & tricks? Lees hier onze Salarisgids. Binnenkort volgt de versie 2023 - wees er snel bij!

Raak je maar niet uitgelezen?