20 september, 2022

Kan mijn individueel pensioensparen terugbetaald worden in het cafetariaplan?

Kan mijn individueel pensioensparen terugbetaald worden in het cafetariaplan

Absoluut! De premies die in het kader van het individueel pensioensparen werden gestort kunnen (deels) via het cafetariaplan terugbetaald worden. Een mooi ‘cash’ voordeel dus!

Een woordje uitleg graag!‍

Werknemers kunnen kiezen voor een terugbetaling van het individueel pensioensparen (pijler 3) binnen het cafetariaplan. Deze keuze verschaft de werknemers een terugbetaling van de premies die ze vorig jaar hebben gedaan in het kader van een individueel pensioenspaarplan (via hun bank of een verzekeringsmakelaar).

Let op: deze soort pensioensparen heeft niets te maken met het wettelijk pensioen (pijler 1) of groepsverzekering (pijler 2).‍

Wat is het financiële voordeel?

De terugbetaling van het individueel pensioensparen leidt tot een financieel extraatje voor de werknemer.

‍Dit omwille van 2 redenen:

  • Het percentage socialezekerheidsbijdragen door de werkgever bedraagt slechts 8,86% (in plaats van de gewoonlijke 28%).
  • Er moeten geen socialezekerheidsbijdragen door de werknemer betaald worden op dit bedrag.

Hierdoor kan het financiële voordeel bij een terugbetaling van 990 euro al snel oplopen tot ongeveer 150 euro, in vergelijking met de cash uitbetaling van datzelfde bedrag. Een voorbeeldje hieronder 👇

Individueel pensioensparen cafetariaplan

Wat zijn de regels?

‍Werknemers moeten een bewijs leveren voor de betaalde premies (dit kunnen bankafschriften zijn of een fiscaal attest)

Praktische tips‍

De terugbetaling van individueel pensioensparen is ontzettend populair bij werknemers en kan administratief niet eenvoudiger zijn! Een echte aanrader om als voordeel op te nemen in het cafetariaplan!

Wat als een werknemer ontslag neemt?

Een ontslag heeft normaal geen invloed op dit voordeel, omdat het toch pas samen met de (de rest van de) eindejaarspremie zou worden uitbetaald op het einde van het jaar.

Weet je graag alles over flexibel verlonen?