11 december, 2023

Shared Mobility - de toekomst van flexible benefits

Vernieuwde mobiliteitsbudget een stand van zaken 4

De rol van gedeelde mobiliteit in Flexible Benefits-plannen

Een nieuwe golf in werknemersvoordelen

Gedeelde mobiliteit blijkt geen tijdelijke trend te zijn; het is een zeer praktische oplossing voor veel van de hedendaagse uitdagingen op het gebied van mobiliteit. Het biedt een zeer flexibel, kosteneffectief én milieuvriendelijk alternatief voor het traditionele autobezit of lange termijn leasing van een wagen.

Voor werkgevers is het opnemen van gedeelde mobiliteit in hun cafetariaplan een sterke en vernieuwende zet die aansluit bij de veranderende voorkeuren van een moderner wordende beroepsbevolking, vooral zij die actief zijn in steden. “Flexibele wat”, hoor ik je denken… Lees hier alles over in onze e-books!


Integratie van gedeelde mobiliteit in het mobiliteitsbudget

In de context van het mobiliteitsbudget past gedeelde mobiliteit naadloos in het kader van flex reward plannen. Dit mobiliteitsbudget maakt deel uit van een Flexible Income Plan (in de volksmond nog vaak “cafetariaplan” genoemd) waarbij het budget voor een bedrijfswagen, waar een werknemer recht op heeft, kan worden ingezet om kosten te dekken in verschillende pijlers. Onder deze pijlers vallen: gedeelde mobiliteitsopties zoals autodelen (Cambio, Poppy, enz.), fietsdelen, deelsteps, scooter,... Meer info? Zeker, je vindt alles over de principes van het mobiliteitsbudget via deze link!

Pluspunten van gedeelde mobiliteit als benefit

Fiscale optimalisatie en kostenbesparing

Een van de meest aantrekkelijke aspecten van gedeelde mobiliteits-voordelen is het gunstige belastingregime dat ermee gepaard gaat, dit voor zowel werkgever als werknemer. Wanneer dit gebruikt wordt voor woon-werkverkeer, kunnen deze diensten fiscale voordelen bieden, waardoor ze een financieel verstandige keuze zijn voor zowel werkgevers als werknemers. Zo dienen er geen belastingen of sociale bijdragen betaald te worden op deze bedragen.

Flexibiliteit en gemak

Gedeelde mobiliteitsdiensten bieden gebruikers de vrijheid om verschillende vervoerswijzen te gebruiken wanneer het hen uitkomt, dit steeds zonder de verplichtingen en kosten die gepaard gaan met effectieve eigendom ervan. Deze flexibiliteit is vooral aantrekkelijk voor werknemers die keuze en gemak waarderen in hun woon-werkverkeer. Deze werknemers wonen meestal ook in meer stedelijke gebieden.

Milieu-impact

Door het gebruik van gedeelde vervoersopties te stimuleren, kunnen bedrijven bijdragen aan het verminderen van verkeersdrukte (mobiliteitsprobleem) en het verlagen van de algemene CO2-uitstoot. Dit is niet alleen gunstig voor het milieu, maar verbetert ook het imago van het bedrijf als maatschappelijk verantwoorde organisatie! Dit geeft een enorme boost aan de employer branding van het bedrijf en kan de retentie en aanwerving van nieuwe medewerkers bevorderen.


Hoe dit implementeren?

Beleidsontwikkeling en tooling

Werkgevers die gedeelde mobiliteit aan hun voordelenpakket willen toevoegen, moeten duidelijke beleidslijnen ontwikkelen (in de vorm van policies -> mobility policy). En de nodige tools/software voorzien om het proces te vergemakkelijken en automatiseren.

Payflip kan hierin een oplossing bieden, Payflip biedt een flexplan-tool aan die kan helpen bij deze integratie, wat zorgt voor juridische zekerheid en gebruiksgemak. Hier wordt sterk gefocust op ontzorging van de zaakvoerders en/of HR-managers en onboarding bij de werknemers.

Werknemers onboarden

Om de adoptie van deze voordelen te maximaliseren, moeten werkgevers zich richten op het voorlichten van hun personeel over de beschikbare opties en hoe deze effectief te gebruiken. Dit kan worden bereikt door middel van webinars, informatiemateriaal en hands-on assistentie.

Bij Payflip worden de werkgevers hier sterk in ontzorgd en kunnen de werknemers met al hun vragen en opmerkingen rechtstreeks terecht bij collega’s van Payflip. Dit zowel via de chat in de tool (waarbij ze rechtstreeks in contact komen te staan met een collega en geen bot ;-) ) of via e-mail.

Conclusie

Gedeelde mobiliteit is véél meer dan een voorbijgaande trend. Het is een essentieel onderdeel van een modern, flexibel income plan dat resoneert met de waarden van de individuele werknemer. Door gedeelde mobiliteit te omarmen, kunnen bedrijven een voordeel bieden dat kosteneffectief, milieuvriendelijk en sterk gewaardeerd wordt door hun team en toekomstige werkkrachten.

Het opnemen van gedeelde mobiliteit in een flexible income plan is een strategische zet die kan leiden tot tevreden werknemers, een verminderde ecologische voetafdruk en een meer aantrekkelijke employer branding.

Nu de wereld blijft bewegen naar meer duurzame en flexibele vervoersopties, zal gedeelde mobiliteit ongetwijfeld een centrale rol spelen in de toekomst van werknemersvoordelen!

Meer te weten komen hoe je dit efficiënt kan gaan implementeren?

Boek een korte call met mij 😎

Reserveer nu