28 februari, 2024

Gelukkige 5e verjaardag, woon-... euh.. mobiliteitsbudget!

Shutterstock 524794168

Enkele kranten rapporteerden enkele weken geleden al over de groeiende populariteit (en bekendheid) van het mobiliteitsbudget. Ook bij Payflip merken we dat meer en meer werknemers bij onze klanten zich afvragen of ze hun auto moeten inruilen voor andere, groenere voordelen (en één financieel megavoordeel in het bijzonder!).

En de winnaar is... 🏅

Na analyse van de flex plan keuzes van meer dan 20,000 gebruikers van het Payflipplatform, komen twee frappante zaken naar voor: het mobiliteitsbudget is vooral populair bij jongeren, en - even knipperen toch - niet minder dan 95% financiert er grotendeels zijn of haar huur of woonlening mee. Alle andere duurzame mobiliteitsmogelijkheden - de milieuvriendelijke bedrijfswagen, openbaar vervoer, deelauto’s, … staan - om het met een sportterm te zeggen - niet op de finishfoto.

Dat het mobiliteitsbudget vooral twintigers en dertigers aanspreekt, en dat vooral daarmee de huur of hypotheek wordt (deels) terugbetaald, is niet toevallig, zo blijkt ook uit een bevraging bij onze klanten:

Shutterstock 200541344

Hoge huurprijzen en rentes 🤝 mobiliteitsbudget

  • De auto verliest aan populariteit: Jongeren zien op tegen de files en het halen van een rijbewijs verliest aan populariteit. Waarom? Omdat telewerken de nood aan dagelijkse verplaatsingen verminderd heeft. En daarnaast willen jongeren maximale flexibiliteit en vrijheid als het aankomt op mobiliteit. Het is dan ook niet verwonderlijk dat het mobiliteitsbudget het meest in grootsteden, en dan vooral Brussel, populair is.
  • Elektrische wagens en vrijheid: veel jongeren gaven ons aan dat een elektrische wagen hen aan vrijheid doet inboeten. Ze verwijzen dan naar de beperktere autonomie in vergelijking met benzine- of dieselwagens, en het weliswaar groeiende, maar nog steeds beperkte netwerk aan laadpalen. En hoewel werkgevers het makkelijker maken om thuis een laadpaal te installeren (bijvoorbeeld via het cafetariaplan), laten de woonomstandigheden van jongeren die keuze niet altijd toe. Zo maakt een huur- en/of rijwoning die optie minder aantrekkelijk. Bij huurhuizen is het maar de vraag of de huiseigenaar die investering wil maken; bij rijhuizen merken we bijvoorbeeld dat er nog steeds veel onzekerheid heerst over al dan niet mogen leggen van elektrische (laad)kabels over het openbare voetpad. 
  • Stijgende huurprijzen: Met een gemiddelde huurprijs van 868 EUR (in Vlaanderen) en aanhoudend hoge hypotheekrentes, is het mobiliteitsbudget een welkome extra voor een generatie die nog geen loonanciënniteit heeft opgebouwd, maar wel in de fase van hun leven zit waarin ze het meeste budget nodig hebben om te huren, kopen en verbouwen.
Shutterstock 1828585877

Geen auto dan ofwa? Nee toch? 🤔

Hebben jongeren dan geen nood meer aan een auto? Toch wel, zo blijkt, maar velen slechts sporadisch. Dus zijn jongeren (en hierop inspelende leasebedrijven) creatief. 

  • Deelplatformen zoals steps en e-bikes schieten als paddenstoelen uit de grond. Een wagen van Poppy, Dégage, Cambio of een van de vele andere deelautoplatformen is snel beschikbaar en is een laagdrempelig alternatief!
  • De kostprijs van tweedehandsauto’s zit voor het eerst in jaren in dalende lijn. Ideaal voor wie een auto wenst te kopen maar geen budget heeft of wil geven aan een dure nieuwe slee.
  • Private lease is een relatief nieuw concept binnen België, maar wint snel aan populariteit bij starters. Private lease start al vanaf een bedrag van ongeveer 300 EUR, wat een stuk onder het gemiddelde mobiliteitsbudget zit (gemiddeld 900 EUR). Hierdoor kunnen jonge mensen - ook al druist dit in tegen de filosofie van het mobiliteitsbudget - toch over een (lease)auto beschikken, terwijl ze een overschot aan mobiliteitsbudget aan de kant kunnen zetten voor hun lening. 


Naar aanleiding van het vijfjarig bestaan van het mobiliteitsbudget lanceert Payflip een reeks boeiende inzichten omtrent het mobiliteitsbudget! Hoe zijn we hier geraakt? Welke vernieuwingen kunnen we nog verwachten? Blijf het in de gaten houden hier!

(En weeg intussen voor jezelf af: wat heb jij echt nodig? Een grote bedrijfswagen, of je lening tot een derde gereduceerd? Lees je hier in met Payflip's E-book over het mobiliteitsbudget!)