04 januari, 2022

Mobiliteitsbudget en de voorwaarden voor de werknemer

Mobiliteitsbudget en de voorwaarden voor de werknemer 1

Met het mobiliteitsbudget kan je je werknemers eindelijk een goed alternatief aanbieden voor de bedrijfswagen. Wat het mobiliteitsbudget precies inhoudt, kan je hier lezen: wat is het mobiliteitsbudget? Hier lees je alvast of je in uberhaupt in aanmerking komt voor de invoering van het mobiliteitsbudget.

Zowel voor de werkgever als voor de werknemer zijn er immers instapvoorwaarden verbonden aan het mobiliteitsbudget. In deze blog lees je wat de voorwaarden zijn als werknemer om het mobiliteitsbudget in te voeren.

Voorwaarden voor werknemers om in te stappen?

Als werknemer kan je pas in het mobiliteitsbudget stappen als je (het recht op) een bedrijfswagen hebt. Dit was anders in de eerste versie van het mobiliteitsbudget (van toepassing tot 31/12/2021). In de eerste versie diende een werknemer immers 12 maanden (het recht op) een bedrijfswagen te hebben gehad alvorens deze kon instappen in het mobiltiteitsbudget.

Werknemers die dus niet in aanmerking komen voor een bedrijfswagen kunnen niet deelnemen aan het mobiliteitsbudget.

Het is daarom heel belangrijk in de praktijk om in de car policy (als deel van een mobility policy) objectief te bepalen wie in aanmerking komt voor een bedrijfswagen. Een objectief onderscheid kan worden gemaakt o.b.v. functies, senioriteit, weddeschaal, opleiding,... Zo voorkom je ook eindeloze discussies tijdens recruteringsgesprekken!

Benieuwd wat de voorwaarden zijn voor werkgevers om het mobiliteitsbudget in te voeren? Dat lees je in onze blog over de voorwaarden voor werkgevers om in te stappen in het mobiliteitsbudget.