Apart of in combinatie met een bedrijfswagen, mobiliteitsvergoedingen of alternatieve mobiliteit, wordt het ook steeds populairder om je werknemers toe te laten om een fiets te leasen via het bedrijf.
Bij fietsleasing lease je als werkgever een fiets naar keuze van de werknemer, in ruil voor een deel van zijn brutoloon of budget in het cafetariaplan. Meestal bedraagt de leaseperiode 36 maanden, waarna de werknemer de fiets definitief kan aankopen voor ongeveer 16% van de cataloguswaarde.
Fietsleasing geeft jou als bedrijf de opportuniteit om extra in te spelen op persoonlijke mobiliteitsnoden van werknemers, zonder dat het de loonkost omhoog duwt. Vergeet evenwel de verplichte fietsvergoeding niet!
Impact op de portefeuille
Fietsleasing is een droom voor de portefeuille van een werknemer. Elke wielerclub heeft wel een lid dat een -anders onbetaalbare- racefiets heeft aangeschaft via zijn werkgever.
Wanneer je kijkt naar de fiscaliteit van een fietslease, hoeft dit niet te verwonderen. Op een fietslease moeten er immers noch patronale bijdragen, noch sociale bijdragen door de werknemer en noch belastingen betaald worden.
Zoals je kan zien in het voorbeeld onderaan, is het voordeel van een fietslease dus al snel gigantisch voor een werknemer.
(lees verder onder de afbeelding)
Wat brengt de toekomst voor fietsleasing?
Ook naar de toekomst toe verwachten we eerder uitbreidingen dan beperkingen voor de mogelijkheden van fietslease.
Zo werd er in maart door de Vlaamse regering beslist dat ambtenaren bij lokale en provinciale besturen vrijwillig een deel van hun eindejaarspremie of van hun vakantie fiscaal vriendelijk kunnen omruilen voor een fietslease.