15 januari, 2022

Een concreet voorbeeld van een goed cafetariaplan

Een concreet voorbeeld van een goed cafetariaplan

De meeste HR-managers hebben al wel eens gehoord van een cafetariaplan? Maar wat is de impact in de praktijk voor mijn werknemers? En hoe ziet dat er nu eigenlijk in de praktijk uit?

De eerste stap voor de opzet van het cafetariaplan is het creëren van een budget voor de werknemer.

Als KMO kies je best 1 budget dat werknemers kunnen spenderen. De allerbeste optie hiervoor is de eindejaarspremie.

De eindejaarspremie, of ook wel de dertiende maand genoemd, is een extra maandloon dat werknemers gestort krijgen op het einde van elk jaar.

Voor de eindejaarspremie geldt er een uitzonderlijk tarief van bedrijfsvoorheffing dat hoger ligt dan het tarief van bedrijfsvoorheffing dat normaal van toepassing is op het basis maandloon. Hierdoor blijft er voor de meeste werknemers netto maar weinig over van hun eindejaarspremie.

Daardoor is de eindejaarspremie het ideale budget in het cafetariaplan. Maar wat zou dat dan concreet geven, als je de eindejaarspremie in het cafetariaplan zou steken?

Een concreet voorbeeld van een goed cafetariaplan 2

Het budget

Het budget in het cafetariaplan bestaat uit de werkgeverkost van de eindejaarspremie. De patronale bijdragen (ongeveer 28% van de bruto eindejaarspremie) worden dus toegevoegd aan het cafetariaplan budget. Hierdoor wordt een bruto eindejaarspremie van €3 000 al snel een budget in het cafetariaplan van zo'n €3 840.

Optie 1

Een werknemer kan steeds kiezen voor cash, ook in het cafetariaplan. Een werknemer hoeft dus niet voor extralegale voordelen te kiezen. Zoals gezegd betaalt de werknemer, naast de gewone sociale bijdragen, een uitzonderlijk tarief van bedrijfsvoorheffing dat oploopt tot maar liefst 53,50%(!) Zo blijft er van de bruto eindejaarspremie van €3 000 nog maar zo'n €1 304 cash over.

Optie 2

Een werknemer is volledig vrij om zélf te kiezen wat hij/zij belangrijk vindt in het cafetariaplan. Zo kan een werknemer, met een budget van €3 840 kiezen voor:

  • Een fietslease ter waarde van €2 400
  • Een extra vakantiedag die hij kan opnemen gedurende het jaar
  • Een terugbetaling van individueel pensioensparen
  • En het restbedrag in cash

Zo ontvangt de werknemer, naast een blinkende fiets en een welverdiende vakantiedag, in december nog steeds een netto cash-bedrag van zo'n €1 020. De werknemer betaalt dus netto slechts zo'n €300 voor een fiets én een extra vakantiedag! 😍

Optie 3

Daarnaast kan een werknemer ook andere keuzes maken:

  • Een smartphone ter waarde van €800
  • Earpods ter waarde van €160
  • Extra gezondheidsverzekering voor zichzelf en de partner ter waarde van €540
  • Een terugbetaling van individueel pensioensparen
  • En het restbedrag in cash

Zo ontvangt de werknemer, naast een gloednieuwe smartphone, hippe airpods en een bredere gezondheidsverzekering, in december nog steeds een netto cash-bedrag van zo'n €1 130. De werknemer betaalt dus netto slechts €200 voor al deze voordelen!

Benieuwd naar de prijs om een cafetariaplan in te voeren met Payflip. Hier vind je een handig overzicht met de prijzen van het cafetariaplan!